Visie

Mijn visie op Burn-out en natuurlijk herstel 

Burn-out ontstaat wanneer er een onbalans ontstaat in lichaam, geest en ziel. Heftige levensgebeurtenissen als een overlijden van een geliefde of dier, verlies van gezondheid, een baan of een scheiding. Gecombineerd met overwerken of spanning op het werk of juist een gebrek aan passie voor het werk. Met persoonlijke kenmerken als bijvoorbeeld een (over)bezorgd en helpend karakter, geen grenzen durven en weten te stellen, hooggevoeligheid of hoogbegaafdheid kunnen zorgen voor een overbelast systeem.

De natuur heeft haar eigen tijd en tempo van stilstaan, bewegen, groeien en veranderen. Wij zijn natuur. En als ons systeem overbelast raakt, raken we de verbinding met ons eigen natuurlijke levensritme kwijt. We verliezen de verbinding met onszelf en met de stroom van het leven. Dan stroomt het niet meer en zoeken we voor de ontstane gevoelens van onzekerheid een zekere veiligheid, houvast en controle die ons nog verder van de eigen natuur vandaan brengen.

We hebben o.a. een cognitief (denkend) en emotioneel (voelend) brein. Je cognitieve brein wil de controle blijven houden en daardoor blijf jij je lichaam in beweging zetten, vaak tot het uiterste, ook al protesteert je lijf en geeft het duidelijke signalen af. Doordat je de vermoeidheid en uitputting niet wilt voelen en niet weet wat je ermee aan moet, blijf je doorgaan op standje overleven. En zo raak je op een gegeven moment volledig uitgeput totdat je emotionele brein zegt: stop, tot hier en niet meer verder!

Want als je beslissingen blijft maken die tegen je eigen gevoel in gaan, als je niet luistert naar de signalen van je lichaam en je gevoel en emoties blijft negeren dan gaat je lichaam steeds meer signalen (klachten en symptomen) afgeven totdat de emmer vol is. Je kunt niet meer, je kunt niks meer dragen, de stress en spanningen zijn te groot geworden.

Klachten als bescherming

Dit stop moment is het moment waarop je lichaam en je emotionele brein het overnemen van je cognitieve brein. Er is zoveel spanning waar je lichaam niet meer omheen kan. Je móét nu wel luisteren. Jouw wijze en intelligent lichaam grijpt daarom tegen je wil in, maar doet dit dus eigenlijk ter bescherming van verdere schade en ziekte, met als doel je weer de kans en ruimte te geven te herstellen.

De natuur als hersteloord

Ik geloof in de helende kracht van de natuur en in beweging. Bij langdurige stress en burn-out zit je veel in het hoofd, het cognitieve brein draait overuren. Het is mede daardoor erg belangrijk om, na een periode van rust, fysiek in beweging te komen zodat dit cognitieve brein kan worden ontlast en het emotionele brein wordt gevoedt. Beweging en fysieke ontspanning komen eerst, de werking van het brein veert daar op mee. Daardoor kan er weer draagkracht worden opgebouwd.

Ik ben ervan overtuigd dat er geen betere plek is dan de natuur om het herstel hierin een boost te geven op zowel mentaal, fysiek en spiritueel vlak. Wij zijn natuur en wij zijn daar een onlosmakelijk onderdeel van. Waarom dan herstellen binnen vier muren?

De natuur verspilt geen energie

De natuur leeft en beweegt moeiteloos, is oordeelvrij, vindingrijk en overvloedig. De natuur denkt niet na, maar doet en wéét wat er in dit moment gedaan moet worden en zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Op zo’n manier dat het geen energie verspilt en het hoogst haalbare doel behaalt. De natuur is een en al voorbeeld voor hoe onze eigen oorspronkelijke natuur en energie ook werkt. Door je hiermee te verbinden wordt je levensbatterij weer aangevuld met nieuwe energie en brengt de harmonie in de natuur balans in jouw leven terug.

Groeipijn

Als natuurcoach zie ik burn-out als een ontwikkelfase, een fase van tijdelijke groeipijn. Net als een lotus eerst door de modder heen moet groeien, op weg naar het licht. Een moeilijke periode van waaruit je iets moois tot bloei kunt laten komen wanneer dit goed wordt begeleidt. Een soort van nieuw hoofdstuk die je kunt gaan schrijven op een lege pagina van jouw levensboek. Burn-out, chronische vermoeidheid en stress zijn signalen dat er iets veranderd mag worden in je leven en jij bent de schrijver van je eigen verhaal!

Wil jij ook van overleven naar waardevol léven?