Seizoensretraites

Herstel de verbinding met je oorspronkelijke natuur en hervindt jouw eigen natuurlijke levensflow

De natuur nodigt uit om los te komen van de drukte

De natuur geeft met haar ritme houvast en rust in het leven. Iets waar we steeds meer behoefte aan hebben in onze drukke maatschappij waar ons snelle levenstempo het eigen-tijdse tempo van de natuur (en dus de natuur in onszelf) voorbij gaat.

Ont-moet jezelf en sluit aan op het ritme van de natuur en haar seizoenen en de kracht die hierin huist.

Alle retraites bewegen mee op de energie van de seizoenen en haar vijf groeifases; de vijf elementaire principes volgens de Chinese Geneeskunde. Deze 5 elementen zijn zichtbaar en voelbaar in de seizoenen. Ieder seizoen vertegenwoordigt een specifieke fase van groei en ontwikkeling.

In de seizoensretraites verdiep je je in het element van dat seizoen en leer je het element vóór je doen laten werken zodat het als ondersteuning kan dienen in jouw fysieke, emotionele, mentale en spirituele groei. Je gaat bewust een nieuw seizoen in en leert de boodschappen van de natuur begrijpen en integreren in jouw dagelijks leven. 

Afgelopen retraites: Elba, Toscane, Italië (2018). Bali, Indonesië (2020). 

Next: Dolomieten, Italië, september 2024.

Elementen

Winter: element water

Organen: nieren en blaas. Emoties: angst, veiligheid. Energie: inkeer, herstel en rust. 

Lente: element Hout.

Organen: lever en galblaas. Emoties: frustratie, woede, doorzettingsvermogen en geduld. Energie: groei, ontdekken, verandering, plezier. 

Zomer: element Vuur.

Organen: hart, pericard en dunne darm. Emoties: rust, vrede, vreugde, bezieling en inspiratie. Energie: bloei en overvloed. 

Na-zomer: element Aarde.

Ook is het element aarde actief tijdens de overgang naar een nieuw seizoen. Organen: milt en maag. Emoties: piekeren, overdenken, zorgen maken. Energie: oogsten, verwerken en verteren, voeden en gevoed worden.

Herfst: element Metaal.

Organen: longen, huid, dikke darm en afweersysteem. Emoties: verdriet, rouw, loslaten, grenzen bewaken. Energie: loslaten van dat wat niet meer voedt.

 Study nature – love nature – stay close to nature 
It will never fail you

Middelen

Elk programma bestaat, naast de 5 elementen, uit de volgende middelen om tot eenheid te komen met de natuur.

De 5 Beginselen van Groei

Levenswijsheid vanuit de natuur. Zwem weer als van nature met de stroom van het leven mee in plaats van vermoeid er tegenin. Je leert eeuwenoude wijsheid simpel en praktisch toepassen, en ervaart welke enorme voordelen ze kunnen hebben in je leven. Je zult bewuster en moeitelozer gaan leven en keuzes maken die aan jouw levenskwaliteit bijdragen en daarmee ook aan vele anderen. Je levensenergie krijgt de ruimte weer volop te stromen! Dit zul je gauw genoeg gaan merken wanneer je leeft volgens deze principes die de oorsprong van jouw ware natuur bevatten.

Bewuste ademhaling

Met bewuste ademhaling via Hartcoherentie leer je hoe je je kunt ontladen van de stress in je lijf zodat je je rustig, kalm en in balans voelt met dat wat is. Het helpt je de stress te reguleren uit het verleden, het hier en nu en preventief voor in de toekomst. Het heeft daarnaast vele gezondheidsvoordelen. Ook voor een goede slaap is het een prachtige techniek. Je ontvangt de gehele training ‘adem je vrij’ en start hiermee 3 weken voor vertrek.

Qigong

Qigong is een langzame bewegingsvorm, gecombineerd met rustige ademhaling, juiste lichaamshouding, meditatie en intentie. De natuur streeft altijd naar balans. Zo ook wij. Met Qigong leer je deze natuurlijke balans in jezelf te herstellen. Het brengt rust in hoofd en lichaam, versterkt het zelfhelend vermogen en opent de kanalen voor een overvloedige stroom van QI (levensenergie).

Stilte

Stilte spreekt. In stilte tijdens de natuurwandelingen kun je beter voelen, zien en horen. In stilte ont-moet je jezelf. In stilte kun je je hart weer horen spreken. Voel wat om aandacht vraagt en geheeld mag worden. In Stilte mag alles er zijn. In Stilte kom je tot rust én tot leven!
De natuur is een bron van welzijn en inspiratie en weerspiegelt of je in harmonie met je natuurlijke zelf leeft. Het is een spiegel voor persoonlijke processen. Met behulp van natuurcoaching help ik je verbinden met de boodschappen van de natuur en vind je inzicht, heling en connectie.

Bosbaden

Bosbaden komt uit Japan en wordt daar Shinrin-Yoku genoemd. Je neemt als het ware een bad in de natuur. Dit werkt door op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn. Je vertraagt bewust en de natuurlijke omgeving neem je met je zintuigen waar. Daarbij leer je meebewegen op de energie van het seizoen.

Je ontdekt dat je niet los staat van de natuur maar deel uitmaakt van een holistische aarde.

De seizoensretraites zijn voor jou als

  • je onrust voelt in je hoofd en/of lichaam
  • je een diepere verbinding met jezelf, anderen en de natuur wilt 
  • je stress wilt ontladen en er beter mee leren omgaan 
  • je stilte en rust wilt afwisselen met actief bezig zijn
  • je antwoorden zoekt maar ze niet kunt vinden en dat je wéét dat het tijd is om naar binnen te keren
  • je het gevoel hebt dat je hoofd je leidt in plaats van je hart
  • je een sterkere band wilt met je intuitie en innerlijke wijsheid 
  • je je uit balans voelt en/of futloos en zoekt naar een weg voor meer levensenergie 
  • je herstellende bent van burn-out
  • je voelt dat je stress of emoties niet altijd onder controle hebt
  • je klaar bent voor een lichtere manier van leven 
  • je spiritueel aan het ontwaken bent 
  • je volop wilt léven en niet langer meer geleefd wilt worden
Allow natures peace to flow into you as sunshine flows into trees

Het doel van deze seizoensretraites is niet alleen ontspannen thuis komen, maar ook thuiskomen in je natuurlijke zelf en met een verruimd bewustzijn en praktische tools je huidige leven van meer levenskwaliteit voldoen. Het is geen “vakantie” om te ontsnappen aan stress of dagelijkse beslommeringen (wat wel even heerlijk is natuurlijk!) om vervolgens weer verder te gaan met je leven zoals je deed. Wat je leert en ervaart tijdens het programma kunt integreren en je leven in alle opzichten zal verrijken. 

Wil jij op de hoogte blijven van de seizoensretraites?

Meld je dan hieronder aan voor mijn nieuwsbrief.